Johannes passion

Kamerkoor Maastricht

Kamerkoor Maastricht is een klein gemengd koor met een vaste kern van zangers. Het koor werd in 1960 onder de naam Maastrichts Kamerkoor opgericht door de Maastrichtse organist en dirigent Jean Wolfs (1927-2003). Onder zijn leiding bouwde het een reputatie op in het uitvoeren van werken uit de renaissance en de barok.

In 1990 kwam de artistieke leiding in handen van de Belgische koordirigent en componist Ludo Claesen. Sinds 2005 voert het koor de naam Kamerkoor Maastricht. Het koor bestaat grotendeels uit professionele musici. Op het internationale Korenfestival in Den Haag viel Kamerkoor Maastricht in de prijzen: cum laude voor het geestelijk repertoire, goud voor het wereldlijk repertoire en bovendien werd het koor uitgeroepen tot het beste Kamerkoor van Nederland in 2006.

Het koor treedt jaarlijks op met enkele nieuwe programma’s. Traditiegetrouw brengt het elk jaar op Goede Vrijdag in Maastricht een drukbezochte uitvoering van de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach.

Op dinsdag 12 april 2022 wordt de Johannespassie voor de eerste keer uitgevoerd in de prachtig gerestaureerde Sint-Odulphuskerk in Borgloon. Bijzonder is dat het publiek 3 koralen kan meezingen. Wie om 18.00 uur aanwezig is, kan drie koralen mee repeteren en dan tijdens de uitvoering meezingen.

Ludo Claesen

Ludo Claesen (Genk, 1956) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen Percussie, Muziektheorie, Compositie, Koor- en orkestdirectie. In 1987 werd hij laureaat orkestdirectie (oratorium) bij het Limburgs Symfonieorkest te Maastricht. Als uitvoerend musicus concerteerde hij in diverse Europese landen, Israël, Zuid-Korea en de USA.

Ludo Claesen leidt ook het Kathedraalkoor Hasselt, Cantilone Borgloon en de Cappella Concinite Leuven. In 1997 lag hij aan de basis van de oprichting van de Limburgse Oratoriumvereniging (LOV), waarmee hij als artistiek leider succesvolle projecten realiseerde zoals de Carmina Burana (Orff), Messa di Gloria (Puccini) ,de Elias (Mendelssohn)en de creatie van het oratorium ‘Stad van Vrede’ (P. Steegmans).

Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs “Het Gulden Spoor 1995” van de provincie Limburg; de Bisschoppelijke onderscheiding “Bene de Ecclesia merenti” (2002) , de “Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens. (2003) en de Zilveren Medaille 2de klasse van de stad Hasselt (2017).

De Johannes-Passion van J.S. Bach

De Johannes-Passion vertelt het lijdensverhaal van Christus, verteld door de evangelist, maar onderbroken door felle reacties van het volk en aangrijpende emotionele commentaren van de solisten. Het is een zinderend, dramatisch en aangrijpend meesterwerk van Johann Sebastian Bach. De rode draad in het verhaal is de bijbeltekst die traditioneel op Goede Vrijdag gelezen wordt: Jezus wordt gevangengenomen, voor Kajafas en Pilatus gebracht, veroordeeld, gekruisigd, en sterft.

Drie van de solisten zijn ongeveer even oud als Jezus en zijn apostelen ten tijde van Jezus’ kruisiging. De rol van Christus, van de evangelist en één sopraan-aria worden gezongen door zangers van rond de 30 jaar. Ze laten horen en zien dat het passieverhaal en Bachs muziek voor alle leeftijden zijn.

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724 in drie maanden tijd. Op 7 april van dat jaar, Goede Vrijdag, werd de Johannes Passion voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaïkirche in Leipzig. Een jaar later verving hij het openingskoor door een ingetogen koraalbewerking. Bach bleef wijzigingen aan de Johannes-Passion aanbrengen, zodat er tegenwoordig vier verschillende versies bestaan.

De Johannes-Passion wordt vaak vergeleken met de Matthäus-Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven. In vergelijking met de Matthäus-Passion, is de Johannes-Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener. Zijn er voor de Matthäus-Passion twee orkesten en twee koren nodig, dan volstaan bij de Johannes-Passion een klein orkest en koor.

Op twee plaatsen brengt Bach een kleine toevoeging uit het Evangelie volgens Matteüs aan (het wenen van Petrus nadat de haan gekraaid heeft en het scheuren van het voorhang in de tempel, de aardbeving, het splijten van de rotsen en de opstanding van de gestorvenen na de dood van Jezus). Hierdoor ligt het accent in de Johannes-Passion minder op het lijden van Jezus. Jezus komt meer over als een krachtige persoonlijkheid die een boodschap te vertellen heeft dan als het trieste slachtoffer in de Matthäus-Passion.

Reservatie

Door het juiste bedrag over te schrijven op de rekening van OKSO : BE87 7340 5282 5094 of door te betalen via Payconiq. Vul in beide gevallen bij de mededeling de naam in waarop je de tickets wil reserveren.