Orgel

Het orgel is een restauratie naar de toestand van het orgel in 1861. Alhoewel er een ouder orgel bestaan heeft, namelijk Severin 1652, werd geopteerd om het Clerinxorgel uit de 2de helft van de 19de eeuw te restaureren. Dit orgel bevond zich in een oudere orgelkast met snijwerk van de befaamde Loonse beeldhouwer Hechtermans. Deze vakman heeft ook het 17de-eeuwse koorgestoelte gesneden.
De restauratie omvatte de constructie van een volledig nieuw oksaal, om het orgel opnieuw met het pijpwerk naar het middenschip te oriënteren en de gotische toren toch vrij te laten.
Verder volgde een volledig nieuwe uitvoering van de mechanische tractuur, de wellenborden, de windladen en speeltafel – alles herbouwd volgens de methode van Clerinx, inclusief zijn gepatenteerd “gecombineerd windladensysteem”. De firma Joris uit Zichem had begin 20ste eeuw met de introductie van pneumatiek, inferieur pijpwerk en een nieuwe speeltafel het instrument volledig verkwanseld.
De restauratie omvatte verder het originele pijpwerk (nog 70% historisch) en na studie de aanmaak van enkele registers (Bombarde 16’, Octavebasse 8’, Viola da Gamba 8’, Cornet, Violine 2’, en Flageolet 1 1/3’) volgens de historische mensuren en disposities van Clerinxorgels. Er werd ook een volledig nieuwe pedaalkast toegevoegd.

Bijzondere aandacht werd besteed aan de orgelkast, waarbij de beelden van David en Cecilia werden teruggeplaatst en het Petrusschild in de balustrade aan de achterzijde. Al deze ornamenten dragen de handtekening van Hechtermans. Een schilderij van de Heilige Odulphus (Sandberg 1737), patroonheilige van de kerk, hangt aan de achterzijde en verwelkomt iedereen in “Zijn” kerk.

Deze laat 19de eeuwse Clerinxorgels hebben een typische, karaktervolle klankkleur, waarvan nog vele voorbeelden in onze streek gekend zijn. Clerinx vermengt op magistrale wijze de romantische klanken met een knipoogje naar oudere stijlen. De orgelrestaurateur heeft door de juiste intonatie deze typische klanken tot een prachtig klinkend resultaat gebracht, met oog voor helderheid maar zonder de vele combinatiemogelijkheden te hypothekeren. Het orgel klinkt in alle hoeken van de kerk boeiend, sprankelend en met veel kleur, zoals Clerinx het bedoelde.

Technische gegevens van het orgel

Registers exclusief bespeelbaar op het Grand Orgue
Doublette 2’
Fourniture 3 rangs
Cornet discant
Trompette 8’
Clairon 4’

Registers zowel bespeelbaar op het Grand Orgue als op het Positif (Clerinxsysteem)
Salicional 8’
Gambe 8’
Dolcé 4’
Flûte 4’

Registers exclusief bespeelbaar op het Positif
Violine 2’
Flageolet 1 1/3’
Pédale
Soubasse 16’
Octavebasse 8’
Bombarde 16’

Klavieromvang
Manualen : C – g3
Pedaal : C-d1

Speelhulpen
Tirasse Grand Orgue (trede)
Tirasse Positif (vast aangehangen)
Trémolo (trede)

Stemming en winddruk
Stemming: gelijkzwevend
Winddruk: 78 mmWK
Toonhoogte is ongeveer 442 Hz

Restauratieproject 2023

  • De firma’s THV Profiel, Wevelgem (orgelkast) en Verschueren Heythuysen Orgelbouw, Ittervoort (Nl)
  • Erfgoedconsulent Vlaamse Gemeenschap: Michel Lemmens
  • Architektenburo Erik Martens & Partners, i.s.m. Pieter Vanhaecke, orgeldeskundige