Forum OKSO

Open Kerk Sint Odulphus

De beweging, forum OKSO, ambieert om de unieke plaats en ruimte van de Sint-Odulphuskerk, als hart van de historische site Borgloon, te koesteren en te beleven als een plek waar cultuur in zijn meest diepe zin, een voedingsbodem vindt en de mogelijkheid biedt om deze te delen.

Deze cultuurbeleving – eigentijds – respecteert de duiding van de plaats, maar wil toch vernieuwend zijn.

OKSO handelt aldus op 3 niveaus:

  • Cultureel- historisch: de historische duiding van de site, het erfgoed, de bronnen
  • Cultureel – maatschappelijk: initiatieven, lezingen, concerten die onze samenleving nu beroert en inspireert
  • Cultureel – spiritueel: het geloof in een “andere dimensie”, een “geloof” dat mensen “mensen” maakt en hen optilt en troost. En dit complementair aan de confessionele beleving.

OKSO is een beweging en ook een officiële vzw, die zoekt naar partnerships en nieuwe leden

PROJECT CHRISTINA MIRABILIS

Christina, een inspiratiebron voor mentale kwetsbaarheid

Het ‘Christina Mirabilis’-project zet in op de fascinatie die uitgaat van Christina de Wonderbare, een sterke, historische vrouw, afkomstig uit onze streek (+ 1224). Deze heilige, gewoonlijk afgebeeld met vleugels omdat ze in de bomen woonde tussen de vogels, was een wonderbaarlijke vrouw die eeuwenlang de mensen heeft geïnspireerd. Christina leefde in de 13de eeuw maar geldt ook vandaag als een symbool voor mentale kwetsbaarheid en heling. Een thema dat intrigeert. Je vindt haar sporen in het cultureel en kerkelijk erfgoed van onze streek, maar ook wereldwijd
Lees verder

Activiteiten

  • Erfgoeddag 23 april 2023 – Opening kunstenaarskluis en pelgrimspad Christina Mirabilis

    Erfgoeddag 2023 wordt de publieke start van het project Christina Mirabilis. Een nieuwe troef in Borgloon. Dit project is een initiatief van Forum OKSO vzw, de vereniging die de Sint-Odulphuskerk uitbouwt als een ‘open kerk’ . Op 23 april wordt in een ruimte onder deze kerk (kant kapelanij) een artistieke installatie onthuld, geïnspireerd door het verhaal van Christina de Wonderbare. Vanaf deze ‘kluis’ zal een Haspengouws meerdaags pelgrimspad vertrekken van meer dan 70 kilometer langs plekken die in het leven van Christina betekenis hadden of inspirerend zijn. Tijdens Erfgoeddag 2023 wordt de kluis en een eerste etappe van het pad voor de eerste keer geopend. Forum OKSO nodigt alle inwoners van Borgloon uit te komen kennis maken met dit project.
  • De activiteiten van OKSO worden vermeld in de agenda van de sint-Odulphuskerk

Leden

Interesse in OKSO, contacteer ons gerust via email: info@forumokso.be

Project Christina Mirabilis

Lees meer op www.christinamirabilis.com

Lees meer +

Cultureel-historisch

Lees meer +

Cultureel-maatschappelijk

Lees meer +

CultureeL-spiritueel

Lees meer +

WIST JE DAT …

We sommige teksten konden worden gedefinieerd en gereconstrueerd op basis van slechts een half woord of twee letters die zichtbaar werden na wegnemen van de verflagen?