Forum OKSO

Project Christina Mirabili

Rob Vandueren, theoloog en mede-initiatiefnemer van dit project: “Christina is bekend in de kunst en de wetenschap over de hele wereld. Dichters, kunstenaars, zelfs Nick Cave heeft zich door haar laten inspireren. Christina’s verhaal nodigt uit om je eigen kwetsbare gevoelens te uiten en die van anderen te begrijpen. Alleen zijn wij haar hier in Haspengouw wat vergeten. Daar willen we verandering in brengen. We plaatsen haar verhaal binnen de actuele nood aan emancipatie, stilte en mentaal welzijn. Door connectie te vinden met Christina kunnen we mensen met angsten en depressies een unieke nieuwe beleving aanreiken.”

Vrijwilligers met liefde voor Haspengouw

Dit project wordt gerealiseerd in een participatief proces met betrokkenen uit de wereld van hedendaagse kunst, erfgoed, toerisme, spiritualiteit en welzijn,… Maar ook burgers met een voorliefde voor pelgrimstochten en cultuurhistorisch erfgoed nemen van in het begin deel. Vandaag werken 3 werkgroepen, samen meer dan 25 vrijwilligers uit Borgloon, Sint-Truiden, Wellen, Tongeren, maar ook van buiten onze provincie, wekelijks mee aan werksessies die het hele project vormgeven. Luk Lambrichts, werkgroep pad, afkomstig uit Borgloon: “Ik ben een fervente wandelaar en heb wel wat ervaring met pelgrimstochten. Dus, toen ik hoorde dat er in Borgloon, in mijn eigen stad, een pelgrimspad zou komen, was ik graag van de partij om mijn ideeën te delen. Gaandeweg leerde ik ook meer over de figuur van Christina en werd geïnspireerd door haar verhaal. Dat zij in de 13de eeuw ook over deze Haspengouwse paden liep, vind ik fascinerend. Haar verhaal moet verteld worden. En op zo een manier dat het iets teweeg brengt. Wandelen in de natuur doet mij tot rust komen. In Christina’s voetsporen vinden mensen die het nodig hebben, misschien ook die rust.”

Felicitaties van de jury

Forum OKSO kreeg voor dit project in het kader van het decreet ‘bovenlokale culturele projecten’ een subsidie toegekend van de Vlaamse Overheid. Ook het Stadsbestuur van Borgloon participeert in dit project omdat het aansluit bij meerdere thema’s en sectoren waarop het bestuur wil inzetten. De connectie tussen cultuurhistorisch erfgoed en de actuele problematiek rond mentaal welzijn leverden het project felicitaties op van de jury van de Vlaamse Overheid. Maar ook de betrokkenheid van een groot aantal Loonse vrijwilligers en ervaringsdeskundigen rond mentale kwetsbaarheid maakt dat dit project van bij de start van onderuit gedragen wordt.

FORUM OKSO

Lees meer +

Cultureel-historisch

Lees meer +

Cultureel-maatschappelijk

Lees meer +

Cultureel-spiritueel

Lees meer +

WIST JE DAT …

We sommige teksten konden worden gedefinieerd en gereconstrueerd op basis van slechts een half woord of twee letters die zichtbaar werden na wegnemen van de verflagen?