‘Halo’

DE ‘HALO’ ALS SYMBOOL VOOR OPEN KERK

Een ‘HALO’, als nieuw en hedendaagse stijlelement in onze kerk, werd in 2020 ontworpen door het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. De ring doorkruist alle ruimten en verbindt. Hij doorbreekt de oude kerkruimte van de Sint-Odulphus die met zijn grondplan in romeins kruis en zijn byzantijns hoogkoor erg hiërarchisch aandeed. De cirkelvormige HALO schept, samen met het altaarpodium, ruimte voor een meer hedendaagse geloofsbeleving die gericht is op openheid en verbinding.

Het architecten- en kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh – www.gijsvanvaerenbergh.com heeft eerder al Borgloon op de mondiale kaart gezet met hun kunstwerk ‘Reading between the lines’, in de volksmond ‘het Doorkijkkerkje’.
Met de HALO in de Odulphuskerk hebben zij in Borgloon een tweede kunstwerk gerealiseerd.
Beide kunstwerken tonen een OPEN kerk, het ene in het open landschap, het andere in de besloten ruimte van deze schitterende kerk.

De Halo is een minimalistische sculpturale ingreep in de ruimte. Hij heeft een reflecterend messing-achtig uitzicht dat subtiel wordt uitgelicht door de omgevingsverlichting van de kerk. De ring loopt horizontaal achter de kolommen door het schip, de zijbeuken en het koor. Hij markeert symbolisch de plek waar de liturgie plaatsvindt. Voorganger en gelovigen worden verbonden door deze Halo.

HALO

Moet een hedendaags kustwerk worden toegelicht? Laat liever de visuele ervaring op je inwerken. ‘Voel je hier van harte opgenomen, deel van het grote geheel’, zegt de Halo. Het hart van dit gebouw heeft een ‘aureool’ gekregen dat op een nieuwe wijze de heilige en verheven sfeer in de kerk versterkt.

Lees meer +

WIST JE DAT …

De HALO uit aluminium bestaat, een diameter van 30 m heeft en slechts 320 kg weegt.