‘Halo’

HALO

Moet een hedendaags kustwerk worden toegelicht? Laat liever de visuele ervaring op je inwerken. ‘Voel je hier van harte opgenomen, deel van het grote geheel’, zegt de Halo. Het hart van dit gebouw heeft een ‘aureool’ gekregen dat op een nieuwe wijze de heilige en verheven sfeer in de kerk versterkt.

Deze ring is nooit in één keer in zijn geheel zichtbaar en wordt toch steeds als ring ervaren door de toeschouwer. In zijn mentale perceptie verbindt hij zelf de stukken van de ring tot een geheel.

De cirkel is een erg betekenisrijk symbool zowel binnen de christelijke traditie als daarbuiten.
Hij roept oneindigheid op, die tijd en ruimte overstijgt. De cirkel is een oersymbool van het goddelijke.
De cirkel is een symbool van verbondenheid en gemeenschap. Onder, rond of binnen een cirkel worden nieuwe verbindingen gelegd en zichtbaar gemaakt.
De cirkel is ook een natuursymbool, staat voor zon en maan, oerbeelden van de hele schepping uitdrukking van de scheppingskracht.

Een ‘halo’ is een lichtkring rond zon of maan, of een stralenkrans rond het hoofd van ‘heiligen’ in de christelijke icongrafie. Met zijn perfecte ringvorm en gouden weerkaatsing refereert de HALO naar dit aureool.

‘De ring beschouwen we als een nieuw liturgisch symbool in combinatie met de bestaande liturgische symbolen: het altaar, de koorstoelen en het kruis. Elk object heeft zijn identiteit en betekenis, waarbij de ring duidelijk een hedendaags accent toevoegt’, aldus Gijs Van Vaerenbergh.

HALO ALS OPEN KERK

Een ‘HALO’, als nieuw en hedendaagse stijlelement in onze kerk, werd in 2020 ontworpen door het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. De ring doorkruist alle ruimten en verbindt. Hij doorbreekt de oude kerkruimte van de Sint-Odulphus die met zijn grondplan in romeins kruis en zijn byzantijns hoogkoor erg hiërarchisch aandeed. De cirkelvormige HALO schept, samen met het altaarpodium, ruimte voor een meer hedendaagse geloofsbeleving die gericht is op openheid en verbinding.

Lees meer +

WIST JE DAT …

De HALO uit aluminium bestaat, een diameter van 30 m heeft en slechts 320 kg weegt.