TOREN

HET TORENUURWERK

Een volmechanisch torenuurwerk drijft de wijzerplaat op de toren. Dit prachtige instrument dateert van 1903 en werd in 2020 volledig gerestaureerd.

Dit oude uurwerk werd destijds door de heer Hendrik Pluymers van Spalbeek geleverd voor de prijs van 950 frank. Het uurwerk moest geplaatst worden voor 30 november 1903, zo niet zou ‘bij vertraging der werken 10 frank per maand’ in mindering gebracht worden…

De assen van het uurwerk werden gemaakt uit metaal, de tandwielen in brons en koper. Het kader van het uurwerk werd gegoten in ijzer en heeft een afmeting van 1,30 meter. Het geheel werd in een houten kast gemonteerd. De toebehoren bestonden uit een wijzerplaat, twee vergulde wijzers, koperen wielen voor het wijzerwerk, twee katrollen en twee gewichten met metalen koorden.

Er werd door Pluymers vijf jaar waarborg gegeven. De betaling werd als volgt geregeld: 800 frank bij de levering van het uurwerk en het saldo van 150 frank één jaar na de plaatsing. Waarschijnlijk werd het uurwerk met drie maanden vertraging geleverd want er werd aan Pluymers slechts 920 frank betaald. Voor de betaling van dit nieuwe torenuurwerk kon deken Peumans rekenen op een gift van 500 frank door EH Lombarts.

Door de firma Michiels onder leiding van Prosper Michiels werd in 1913 een nieuw gangwerk geplaatst.  In 2020 werd het uurwerk volledig gerestaureerd door de heer Luk Michiels, kleinzoon van deze Prosper Michiels.

DE TOREN

In een wijde omgeving rondom Borgloon is de gotische toren van de Sint Odulphuskerk zichtbaar als een baken in het wondermooie Haspengouwse landschap. De ranke torenspits bepaalt de skyline van dit stadje op de heuvel. Deze toren heeft een totale hoogte van 46m en dateert uit 1406.

Lees meer +

WIST JE DAT …

Verschillende namen van kleinkinderen of neefjes en nichtjes van raadsleden op de klokken staan